Menu

Het menselijk lichaam heeft meer dan 650 spieren

En 206 Botten, 230 gewrichten en ontzettend veel andere banden/ligamenten die alles bij elkaar houden en laten bewegen.Spieren zijn onder te verdelen in 3 verschillende groepen:Skeletspieren: Deze zorgen voor het laten bewegen van je lichaam
Glad spierweefsel: Alle spieren die ervoor zorgen dat er stoffen/vloeistoffen door je lichaam verplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan je maag/darmstelsel, je slokdarm en je bloedvaten
Hartspierweefsel: Bevat zowel glad als dwarsgestreept spierweefsel en is de enige spier welke je niet actief aan kunt spannen. Dit wordt geregeld vanuit je zenuwstelsel.
De skeletspieren krijgen in dit artikel de meeste aandacht. Ze verzorgen de beweging van ons lichaam en geven hiernaast je lichaam de vorm waar we zo hard voor trainen (vetweefsel geeft je lichaam immers ook vorm, maar dan anders).Bij beweging zijn er 2 grote groepen te onderscheiden. Dit zijn de prime movers en prime stabilizers.

De prime movers zijn de belangrijkste spieren van het lichaam als het aankomt op het zetten van kracht en uitvoeren van een beweging. De makkelijkste voorbeelden hiervan zijn o.a. de quadriceps bij het strekken van de knie of de biceps voor het buigen van de elleboog.
Hierin wordt vaak nog een verdere verdeling gemaakt in de agonist (de spier die het meeste in deze beweging doet), de synergist (alle spieren die deze beweging ondersteunen) en antagonist (tegenovergestelde spier: de hamstring is de antagonist van de quadriceps)
Prime stabilizers zijn spieren die de beweging/houding controleren, en een beperkte functie hebben bij het leveren van kracht.Praktisch voorbeeld:

Squat:

Prime mover/Agonist: 
QuadricepsSynergisten: 
Hamstrings (afhankelijk van positie), gluteaalmusculatuur, heupflexorenAntagonist: 
Hamstring (afhankelijk van positie)Prime stabilizers: 
Extensoren lage rug, buikspieren, kuitspierenAls er in je lichaam een zwakke(re) schakel aanwezig is, zal dit altijd invloed hebben op de uitvoering van je oefening. Hierbij kan je denken aan een slecht ontwikkelde core of (bijna) ongetrainde hamstrings/bilspieren. Het meest voorkomend is echter het trainen met een te zwaar gewicht waardoor je prime mover het gewicht niet meer kan verzetten en je overige spieren (te) veel moeten compenseren om de beweging te controleren en het gewicht te verplaatsen.